Világjárás Retrospektív

4 eszement hónap eseményei Törökországban, Iránban, Indiában és Nepálban. A fene se tudja, hogy éltem túl, de ha már így alakult, utólag megírom, hátha érdekel valakit :) Alant a térképen láthatóak a meglátogatott települések. Ha kíváncsi vagy valamelyikre, commentezz, és arról írok legközelebb! A blog minden héten szerdáig frissül!

Mitmiérthogyan?

Térkép

Friss topikok

Amikor a bor issza meg a levét... (Shiráz)

Hob Gadling 2009.05.20. 10:55

    Nem kicsit képzavaros, de igaz állítás, hogy az iszlám forradalomnak a shirázi bor itta meg a legjobban a levét. A város nevét viselő nedű és Mohammed próféta konfliktusos viszonyáról így ír főművében, a Rubáíját-ban Omar Khajjám, a híres perzsa költő, matematikus és alkoholista:

 
"Fentről jött, hogy vidítsa életünk;
Miért gyalázod a Bort, az égi Bűnt?
Ha áldás: miért ne innók, míg lehet?
S ha átok: mondd, ki adta őt nekünk?!"
(Szabó Lőrinc fordítása)
 

    A korhely polihisztor alighanem forog a sírjában (ami Neishapurban van), mert a '79-es iszlám forradalom során kegyetlenül kitépték és felgyújtották Shiráz évezredes hírű szőlőtőkéit. De nem Khajjám lenne az egyetlen poéta, aki kardjába (vagy tollába) dől a hír hallatán, hiszen Shirázban van Hafeznek és Sa'adinak a végső nyughelye is. Mindkettőt Perzsia legfontosabb költői között tartják számon és hát egyikük sem volt absztinens. Ennek ellenére Hafez pédául annyira közkedvelt, hogy fő műve – a Diwan – még a legszegényebb otthonban is a Korán mellett pihen. A könyvet gyakran jóslásra is használják misztikus és sokértelmű mondanivalója miatt.

 
    Shirázba az Eyed-e-Fedr, azaz a Ramadán utolsó napján érkeztem egyenesen Iszfahánból. Egy parkban ejtőztem, ahol kicsit deficites volt a pázsit (nem volt), amikor találkoztam egy francia sráccal, őrült Adriennel. Hogy képet alkothassunk arról, hogy mennyire volt kattant a srác, tudni kell, hogy akkor már 7 hónapja utazott (és még most, 8 hónappal később is) és egyetlen kanyi vasat sem fizetett a szállásért. Kijátszotta a Francia Nagykövetséget, hogy a katasztrófák és a zűrzavar ellenére Pakisztánba utazhasson. Továbbá csomagja felét egy ipari méretű tangóharmónika alkotta - talán a nemzeti identitását hangsúlyozandó - amit soha nem használt, de biztos volt benne, hogy "egyszer még jó lesz valamire". A kaját is többnyire ő maga készítette ütött-kopott főzőkészletével. Egyből szimpatikus lett. A találkozás örömére omlettet sütöttünk az egyik mecset előtti parkban. Egy másik franciával, Juliennel kiegészülve belevegyültünk a piknikező tömegbe, ami a parkokat árasztotta el az ünnep estéjén. Megmásztunk egy lépcsősort, ami egy hegy tetejére vitt, ahol rituálisan feldaraboltunk és elfogyasztottunk egy dinnyét. Olyan magas volt a hegy, hogy jobb ötletnek tűnt inkább a hegy tetején aludni hálózsákban, mint visszamászni. A vadkempingezés amúgyis is legális mindenhol Iránban.
    Másnap megnéztük Perszepolisz romjait. 
   Shiráz belvárosában áll egy Zand kori (1750-1795) erőd, amiben egy kis citruskert, és egy fotókiállítás ígérnek nem túl tartalmas szórakozást. Mondjuk a száz évvel ezelőtti képek Shiráz életéről egész érdekesek. Az erőd egyik bástyája azért ferde, mert fokozatosan süllyed az alagsorában lévő törökfürdő rossz vízvezetékei miatt. 
    Vaqil mecset 48 gyönyörűen faragott csavaros díszítésű oszlopáról és féldrágakő berakásos iwan-jairól (belül boltíves kapuszerűség ami a mecsetek falainak közepén szokott lenni) híres.
    Shiráz a "Kertek városa" nevet nem véletlenül kapta, egymást érik a szebbnél szebb kertek és parkok. A két fentebb említett költő sírja mellett még érdemes megemlíteni az Eram kertet és a Jahan Nama kertet. 
    Igazából Shiráz önmagában nem az a nagyon érdekfeszítő város, nekem is inkább a véletlen találkozások meg beszélgetések maradtak emlékezetesek belőle. Itt egy gyűjtemény ezekből:
 

 

  • Meghívott egy háborús veterán fagyizni, ő mutatta meg, hogy a fagyi úgy a legjobb, ha répalébe teszik
  • Egy motoros mellém hajtott, és ezt darálta angolul: "Hello, hogy vagy, én jól kösz!" és elhajtott.
  • Egy nap a netkávézóban egy bölcsészfejű alak kezdett pisszegni, és fojtott hangon kérdezősködött: Honnan való vagy? Magyarország.... ott kommunizmus volt nem? És mondd, ugye jó volt? Miért nem? Hát, azért biztos jobb, mint ami nálunk van... Ennyiben is maradtunk, mert annyira nem tanácsos politikai diskurzusba keveredni Iránban ismeretlenekkel.
  • Két furcsa sráccal a filmekről beszélgettünk, és kiderült, hogy Magyarországról csak Tarr Béla jut az eszükbe, meg a Sátántangó
  • Az utcán találkoztam két egyetemista lánnyal, akik szerettek volna csevegni és gyakorolni az angoljukat. Ennek én is megörültem, mert eddig főleg csak férfiakkal sikerült szóba elegyednem, így kicsit egyoldalú volt képem a nők helyzetéről. A szokásos dolgok után (igen, utálják a kendőt, igen, jó lenne, ha nem lenne tilos hogy barátjuk legyen, nem nem akarnak rögtön családot alapítani egyetem után) kiderült, hogy a nők szerepe nem elsősorban a politikai vagy vallási rendszer miatt alárendelt (mert azért valljuk be, hogy az, ha nem is annyira mint sokan hiszik), hanem inkább a családok hagyományos és merev értékrendje szerint. Tehát például a fiútestvérek nem engedik, hogy barátot tartasanak a lányok, és a szülők erőltetik az idő előtti házasságokat. Azért a nőket sem kell félteni, mindent megtesznek, hogy kibújjanak a szabályok alól. Megnéztük együtt Sa'adi sírját, és ettünk faludét, ami egy helyi jégkrémfajta, citromlével leöntött jeges tésztadarabkák. 
    
    Ramadán alatt érdekes volt, hogy a kenyeret nem reggel, hanem este szerezték be a háziasszonyok. Ilyenkor a pékségek különböző fajta kovásztalan kenyereket - naant - sütnek a vásárlók szeme láttára. Nekem a kedvencem az a fajta, amit hatalmas kemencében, kavics ágyon sütöttek, és amikor elkészült, ki kellett ütögetni a beleragadt köveket :)

 

 

 


Ezután éjszakai busszal Kermánba utaztam.

 

 

 

2008.10.01-04 

Címkék: irán kilátó park fagyi gasztronómia kert muszlim zarándokhely mecset ramadan perszepolisz shiráz

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vrsp.blog.hu/api/trackback/id/tr861133067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mlle Cyclone 2009.05.20. 11:55:58

Sikerült feltötlteni végül:)pörgős lett az eheti.Tetszenek a találkozásaid:)
süti beállítások módosítása