Világjárás Retrospektív

4 eszement hónap eseményei Törökországban, Iránban, Indiában és Nepálban. A fene se tudja, hogy éltem túl, de ha már így alakult, utólag megírom, hátha érdekel valakit :) Alant a térképen láthatóak a meglátogatott települések. Ha kíváncsi vagy valamelyikre, commentezz, és arról írok legközelebb! A blog minden héten szerdáig frissül!

Mitmiérthogyan?

Térkép

Friss topikok

Amritszár a szikh szakállkirályság

Hob Gadling 2009.06.25. 11:02

  Amritszárban bárhová néz az ember, szakállak tengere fogadja. Pánzsáb állam fővárosában koncentráltan vannak jelen a szikh vallás követői.. A szikhek könnyen felismerhetőek, mert minden körülmények között viselik az "öt jelképet". Az "öt K"-ként is emlegetett szimbolikus jelentőségű tárgyak/szokások a következőek: vágatlan hajKorona ,hajKefe, boKszeralsó, Karkötő és Kés. Ezeken felül minden szikh férfi súlyos arcszőrzetet és társadalmi státuszának megfelelő turbánt visel, ez utóbbiból a fiatalabbak leginkább Reebook, Nike vagy Puma gyártmányút. Fedetlen fejjel és cipővel nem lehet bemenni a szikh szent helyekre.

   Itt van egy videó hangulatcsinálónak, ahol a szikhek dobolgatnak meg énekelnek, meg vannak képek az Arany Templomról is.

   A vasútállomásról egy degeszre tömött busz szállított az Arany Templomhoz. Amilyen zord külsejűek ezek a szikhek, olyan kedvesek. A kissé középkorinak tűnő ruházatukat még lándzsával vagy szablyával is súlyosbító őrök tört angolságukkal birkatürelemmel irányítgatnak mindenkit a megfelelő helyre. Az Arany Templomban naponta ezrek fordulnak meg, nem csak szikhek, és nem is csak turisták. Sokan az ingyen kaja miatt jönnek, amit a templom erre kijelölt termében, a nap 24(!) órájában  szolgálnak fel. Átlagosan napi tizennégyezer adag kaját osztanak ki az önkéntesek, amiket önkéntes szakácsok önkéntes adományokból készítenek. Azt hihetnénk, hogy ilyen nagy mennyiségben csak ehetetlen moslékot lehet készíteni, pedig nem így van! A csepatiból (kovásztalan kenyér), dhalból (lencseleves-főzelék) és valamilyen édességből (pl. halwa vagy kheer) álló menü kifejezetten finom. Csak arra kell figyelni, hogy mindig tisztelettudóan, két kézzel nyúljunk a kaja felé, ha kérünk. A kaján kívül a szállás is ingyenes. Persze önkéntes adományokat szivesen vesznek.

   De térjünk vissza az Arany Templomhoz. A szent tó közepén álló gyönyörű épület (Darbar Sahib) teteje tényleg arannyal van beborítva. Itt őrzik a szikhek szent könyvét a Guru Granth Sahib-ot, amit a 10. szikh guru írt, hogy onnantól kezdve ne emberek, hanem a tanítások összessége vezesse a híveket. A könyvet élő személyként kezelik, ezért minden este elviszik pihenni, és hajnalban teszik vissza.
    A szikhizmus az ötödik legnagyobb szervezett vallás a világon kb. 25 millió követővel. Indián kívül jelentős közösségeik vannak Malajziában, Kanadába, az Egyesült Királyságban és az USA-ban. A XV. században Guru Nanak által alapított szikhizmus a hinduizmus, buddhizmus és iszlám "keveréke". Egyetlen Istent ismer el. A karma, a lélekvándorlás és a nirvána is megtalálhatóak a tanai között. A szikhizmus elítéli az önsanyargatást. Elvárja híveitől, hogy családot alapítsanak és erkölcsös életet éljenek. Minden szikh feladata, hogy a lelkében rejtőző "öt tolvajt" tetten érje és kipenderítse életéből. Ez az öt tolvaj a vágy, a harag, az irigység, a kötődés és a büszkeség. A morális tanítások között  jótékonykodásnak és az önfeláldozásnak kiemelt jelentőséget tulajdonítanak. A szikhek nem gondolják, hogy vallásuk egyedül üdvözítő lenne és magukat sem gondolják kiválasztottnak, ezért nagyon toleránsak minden más hitrendszerrel szemben. Bár nagyon békeszerető emberek, a jogos önvédelemtől nem riadnak vissza, és erre a történelmük során alaposan rá voltak kényszerítve. Sőt, ennyire véres változatosságot talán egyik nép vagy vallási csoport történelme sem képes felvonultatni, mint a szikhek, akiket a hinduk és a muszlimok is üldöztek. A szikh múzeumban kaphatnak is belőle ízelítőt azok, akiknek elég erős a gyomra. A válogatott kínzásokat a művészek perverz valósághűséggel festették meg. Van itt élve kettéfűrészelés, forró olajban megfőzetés, belső szerveket saját kézbe adás, gyerekeket az anyák szeme láttára kutyákkal széttépetés, csecsemők karóba húzása,  bátor szikh harcos saját levágott fejét percekig tartás, feldarabolt gyerekekből nyaklánc készítés és az anyák nyakába rakás (ezek után a "gyermekláncfű" és "eszterlánc" szavak is új értelmet nyernek...).
    A legutóbbi erőszakos atrocitás 25 éve történt. 1984-ben szikh szélsőségesek bevédték magukat az Arany Templomba. Az akkori miniszterelnök, Indira Gandhi parancsot adott a komplexum katonai megtisztítására (a Kék Csillag Hadműveletre), amelynek során több, mint ezren haltak meg. Nem beszélve a templom nagyarányú megrongálásáról és megszentségtelenítéséről, ami végül a miniszterelnöknő megorvgyilkolásához is vezetett szikh testőrei által (ezt a testőr dolgot azért jobban meggondolhatták volna a biztonságiak...).
    A hinduk, hogy ne maradjanak le a szikhektől, építettek egy saját "Arany Templomot" a sokkolóan eredeti nevű "Ezüst Templomot", ami minden tekintetben próbál hasonlítani az eredetire, kevés sikerrel. 
   Amritszár második legnagyobb látványossága, az Arany Templom mellett az attari-i határzárás. Attari az egyetlen hivatalos határátkelőhely Pakisztán és India között. A két ország viszonya ugye soha nem volt felhőtlen (pláne a mumbay-i terrortámadások óta...) és ez a határ naponta esedékes zárásakor sajátosan kerül kifejezésre. 
    A ceremóniát mindkét oldalról egy-egy fél focistadion nagyságú lelátóról izgulhatja végig a nagyérdemű. A parádés eseményhez mindkét országból kiválasztották a legmagasabb, legbutább és legpörgébb bajszú leventéket, majd felcsatolható kakastaréjjal adtak nekik méltó tekintélyt. Ezeket a hős katonákat titkos kiképzésük során képessé teszik arra, hogy menetelés közben kinyújtott lábbal rúgják orrba magukat és hogy 10 percig tudjanak ordítani egy levegővétellel. Az alábbi videó remekül megmutatja, hogy mire képesek ezek a szuperlények bevetés közben (hanggal nézd meg!):
 

Hát igen, ez tényleg ilyen.
A határtól visszafelé menet megnéztünk még egy ún. barlangszentélyt, amit én inkább hindu vallásgyakorlati kiképzőpályának neveznék. A komplexumban egy folyamatosan kacskaringózó szűk járaton keresztül kellett egyik istentől a másikig kúszni, mászni, vízben gázolni. A terep remek lenne szakrális paintballozáshoz! Visszafelé összebarátkoztam két franciával (már megint :) akikkel megvitattuk, hogy a fene nagy egzotikumok után már ennénk valami egyszerűt, úgyhogy elmentünk egy pizzériába, ahol sikerült egy-két nagyon vicces képet készíteni egy pizzát rendelő szikh harcosról (ld. a képeket). 
 

 

     A külföldieknek szánt zarándokszálláson nagy örömömre találkoztam két magyar lánnyal meg egy holland sráccal, akikkel együtt utaztunk Dharmsalába, a Dalai Láma lakhelyére.
 
 
2008.11.11-13.

 

Címkék: zene horror halál vallás india templom múzeum hindu lövöldözés zarándokhely panjab sikh

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vrsp.blog.hu/api/trackback/id/tr211207309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása