Világjárás Retrospektív

4 eszement hónap eseményei Törökországban, Iránban, Indiában és Nepálban. A fene se tudja, hogy éltem túl, de ha már így alakult, utólag megírom, hátha érdekel valakit :) Alant a térképen láthatóak a meglátogatott települések. Ha kíváncsi vagy valamelyikre, commentezz, és arról írok legközelebb! A blog minden héten szerdáig frissül!

Mitmiérthogyan?

Térkép

Friss topikok

Zsírtemplom és patkányhorda Bikanerben

Hob Gadling 2009.03.04. 02:41

A vonat kivételesen pontosan érkezett meg Bikanerbe, úgyhogy reggel 4-kor (brrr...) már le is léptem az alvó emberekkel borított peronra. Kénytelen voltam kómázni a vasútállomás várójában, mert fáradt voltam és még az élet sem indult be. Beadtam a csomagom a megőrzőbe, csak az esti vonatig akartam elütni az időt. Elindultam hát a Jain templomok felé, amik viszonylag messze vannak az állomástól. Meglátszott, hogy ez a város nem egy turistaközpont, mert meglepően kedvesek és önzetlenek voltak az emberek. Egy fazon például tök ingyen elvitt a motorján - a Teheráni tapasztalatokból okulva előre leegyeztettem vele az árat :).
    Mivel ezen a sivatagos vidéken előfordul, hogy 7 évig nem esik az eső a víz nagy kincs.  Ezért a vízvezeték eljövetele előtti időkben amiből lehetett, kispórolták a H2O-t. Így történhetett, hogy a Bhandeswar (nem Bundeswehr :) templomot víz helyett 40.000 tonna tisztított vaj hozzáadásával alapozták. Állítólag nagyon forró (40+) nyári napokon a padló még több száz év elteltével is zsíros lesz. Könnyű lehet ilyenkor a jótékonykodás, csak feltörlik egy darab kenyérrel a padlót, és kész a zsk :)
    Többen is mondták, hogy van itt egy hindu templom (Karni Mata), amit látni kell. Hát gondoltam nem nézem meg a huszadik ugyanolyan mogul erődöt is, elmegyek inkább oda. Egy Deshnok nevű településre buszoztam, ahol rögtön megtaláltam a templomot. Mint minden szent helyen, itt is le kellett venni a cipőket, csak máshol nem hezitáltam annyit, mint ez előtt...Ugyanis ennek a templomnak a közkeletűbb neve Patkány Templom.
    A legenda szerint Karni Mata, a bölcs asszony egyszer megpróbálta feltámasztani egy történetmondó gyermekét, de kudarcot vallott, mert a lelket már elfogadta  Yama halálisten így az reinkarnálódott emberi alakban. Karni Mata feldühödött, és megfogadta, hogy attól fogva egy családtagja sem fog Yama kezei közé kerülni. Ezért minden elhalálozó rokon ideiglenesen patkányalakot ölt, amíg újra nem születik a családba.
    Ezrével nyüzsögnek, örvénylenek benn a  gusztustalan kis rágcsálók, akiket a hinduk nagy tiszteletben tartanak. A patkányok rengeteg kaját, főleg édességet és tejet kapnak, amiből a templom személyzete néha csipeget egy kicsit... A patkányok egyébként nem irigyek, annyira el vannak látva minden földi jóval, hogy nagyon békések,  játékosak és vendégszeretőek. Ha  pajkosan átfutnak az ember csupasz lábfején,  az az istenek különös kegyét jelenti, ha meg sikerül kiszúrni egy albínó rágcsálót, az tuti lottó ötös :).
    Valami egyéb furcsaság is volt a templomban. Hatalmas kemence-katlanokban tüzet raktak és roppant üstökben kavargattak valami  édes kajaszerűséget. Nem tudtam kideríteni, hogy ez a patkányoknak lesz-e vagy sem, de nem hiszem mert ahhoz tényleg nagyon sok készült. Amit valószínűnek tartottam, hogy az itt készült finomság áldott, és ezt árulják a templom körüli bódékban. Az úri közönség meg eldönti, hogy kinek a belében végezze. Nesze neked HACCP :) Este a vonattal utaztam tovább Amritszár felé. (Az alábbi képek nem sajátok, hanem a netről származnak, a templomban egyébként nem szabad fényképezni)

 

 

Címkék: vallás templom vonat legenda gusztustalan hindu patkány jain bikaner rajastan egynapos

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vrsp.blog.hu/api/trackback/id/tr40978854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szofiszpensz 2009.03.12. 19:36:35

Leginkább a 20. erődről készült fotókra lettem volna kíváncsi, ó milyen kááár. :) A Patkányos templom tökéletesen lenyűgöző, de igazából a keralai részt várom...

Hob Gadling 2009.03.12. 23:32:01

@Szofiszpensz: ehhh, sajnos Keralában nem jártam... ;) a legdélibb hely Gokarna volt. De mogul erődökről tudok írni Delhi, Agra, Jodhpur, Jaipur, Jaisalmer és Udaipur kapcsan :)
süti beállítások módosítása